Szkolenia z rekordową frekwencją Przewodni temat szkoleń z zakresu agrotechniki, w których udział wzięło ponad 9,5 tys. rolników, brzmiał „Satysfakcjonujący plon i dobry zysk – jak żywić rośliny, by zachować opłacalność?”. Eksperci i technolodzy z firmy Elvita omawiali, jak prawidłowo odżywiać rośliny, z naciskiem na zbilansowane nawożenie posypowe i dolistne. Dzielili się również swoją wiedzą o nowoczesnych technikach uprawy i ochrony roślin. Na szkoleniach omawiano kluczowy element upraw – prawidłowy dobór odmiany w zależności od uprawianego gatunku. Ważnym tematem poruszanym podczas szkoleń była także ochrona herbicydowa i insektycydowa. Uczestnicy spotkań mieli okazję poznać efektywne metody ochrony roślin przed chwastami i szkodnikami, które stanowiły istotne zagrożenie dla wysokich plonów.


Szkolenia dla producentów bydła i trzody chlewnej


Szkolenia przeprowadzane przez ekspertów z firmy Ewrol, specjalizującej się w doradztwie żywieniowym wszystkich grup zwierząt hodowlanych oraz zajmującej się dystrybucją wysokiej jakości komponentów i przemysłowych mieszanek paszowych, podzielono na dwa główne bloki tematyczne dotyczące trzody chlewnej lub bydła.

Tematyka szkoleń dla hodowców trzody chlewnej obejmowała: „Kompletne spojrzenie na żywienie”, czyli kompleksowe podejście do zbilansowanego żywienia świń na różnych etapach ich życia oraz „Rozwiązania na aktualne wyzwania producentów świń”, czyli wsparcie w radzeniu sobie z bieżącymi problemami, takimi jak optymalizacja kosztów, zdrowotność zwierząt oraz adaptacja do zmiennych warunków rynkowych.

Tematy poruszane podczas szkoleń dla producentów bydła to: „Nowe możliwości wykorzystania potencjału krów mlecznych”, czyli jak maksymalnie wykorzystać możliwości krów mlecznych, z naciskiem na wydajność i zdrowotność, „Żywienie krów mlecznych. Jak żwacz i wątroba decydują o wszystkim” – znaczenie prawidłowego żywienia dla zdrowia krów i ich wydajności mlecznej oraz „Opasy – szanse i możliwości żywienia na sucho” – opracowane z myślą o osobach zajmujących się opasami, skupiające się na optymalizacji żywienia przy wykorzystaniu suchego TMR.


Rekordowa frekwencja na szkoleniach


Spotkania organizowane w różnych regionach Polski były świetną okazją nie tylko do rozmów z ekspertami i uzyskania odpowiedzi na pytania dotyczące agro- i zootechniki, ale także do wymiany doświadczeń, wiedzy i spostrzeżeń z innymi producentami. Duże zainteresowanie obecną i wcześniejszymi edycjami szkoleń kolejny raz potwierdziło, jak ważne i potrzebne są tego typu wydarzenia. W ubiegłym sezonie w szkoleniach wzięło udział ok. 12 tys. uczestników. Tym razem frekwencja była jeszcze wyższa – w tegorocznych szkoleniach gminnych i regionalnych wzięło udział prawie 15 tys. rolników!