Szybki rozkład resztek kukurydzy – klucz do zdrowych plonów i ochrony przed patogenami Przyjmuje się, że ilość pozostawionej słomy kukurydzianej w stosunku do zebranego ziarna wynosi 1 do 1-1,5. Oznacza to, że przy osiągniętym plonie suchego ziarna wynoszącym ok. 10 t/ha uzyskujemy z hektara ok. 10-15 t plonu słomy, w zależności od odmiany. Taka ilość biomasy może być źródłem składników pokarmowych dla kolejnych upraw, ale również miejscem bytowania patogenów zagrażającym roślinom następczym. Wiele zależy od tego, jak będziemy postępować z tym, co zostało nam na polu. A zostało na pewno niemało.
 

Ukryte zagrożenie na polu – czy patogeny mogą przezimować?


To właśnie przede wszystkim w nierozłożonych łodygach kukurydzy zimuje najgroźniejszy jej szkodnik – omacnica prosowianka. To on odpowiada za większość wylegających roślin kukurydzy na polach. Nierozłożona słoma to również pożywka dla grzybów z rodzaju Fusarium. Powodują one infekcje w kolejnych latach uprawy i produkują groźne dla ludzi i zwierząt mykotoksyny.
 

Szybki rozkład resztek – broń przeciwko chorobom i ochrona przyszłych plonów

Pierwszym i najważniejszym zabiegiem powinno być dobre rozdrobnienie pozostałości na polu. Bardzo skuteczne jest mulczowanie pola po zbiorze kukurydzy. Nie tylko dobrze rozdrabnia nam resztki, które łatwiej i szybciej rozkładają się w glebie tworząc próchnicę, ale również skutecznie przeciwdziała zimowaniu omacnicy prosowianki, która mogłaby żerować w roku następnym, nie tylko na naszym polu.

Co jeszcze może być wsparciem? W przypadku niskiego pH gleby, warto zdecydować się na zastosowanie wapna i wymieszanie go z resztkami pożniwnymi. Wesprze to całe środowisko glebowe, stworzy lepsze warunki dla rozwoju mikrobiomu gleby i poprawi przyswajalność składników pokarmowych przez rośliny.

Wszystkie te zabiegi pozwolą na szybszą mineralizację resztek pożniwnych przez pożyteczne mikroorganizmy glebowe, a tym samym uniemożliwią patogenom dalszy rozwój.


Przeciwdziałanie patogenom to nie wszystko – inne korzyści rozkładu resztek pożniwnych

Przeciętna zawartość składników pokarmowych zawartych w 1 t suchej słomy jest bardzo trudna do oszacowania i może być różna na każdym polu. Dlatego przyjmuje się, że średnio wykorzystanie składników pokarmowych wprowadzanych do gleby z 1 tony suchej słomy kukurydzianej w pierwszym roku wynosi: ok. 10 kg azotu (N), ok. 4 kg fosforu (P), ok. 20 kg potasu (K). Warto uwzględniać te składniki w bilansie nawozowym i starać się skutecznie przyspieszać ich odzyskiwanie tak, aby stanowiły jeszcze większe źródło makro- i mikroelementów dla roślin już w roku następnym.
 

Skuteczne rozwiązanie! Jak Elbio Terra Ivo i Elvita Humus Plus mogą odmienić pole?

Elbio Terra Ivo i Elvita Humus Plus to nawozowy zestaw mikrobiologiczny zawierający żywe kultury mikroorganizmów oraz metabolity bakteryjne, wspomagający rozkład składników pozostałych po żniwach i zbiorach. Podany w formie oprysku, zwiększa żyzność gleby poprzez poprawę jej struktury

Zastosowanie Elbio Terra Ivo to wniesienie do gleby szczepów drobnoustrojów wyspecjalizowanych w rozkładzie resztek pozbiorczych. Elvita Humus Plus stwarza idealne warunki dla rozwoju tych drobnoustrojów. Wybór takiej technologii rozkładu usprawnia cały proces, co oznacza: szerszy dostęp składników pokarmowych zawartych w słomie dla roślin następczych, wzrost zawartości próchnicy w glebie, poprawę struktury gleby, poprawę retencji wody, oraz neutralizację zagrożeń.

Drobnoustroje, rozkładając słomę, pozbawiają grzyby chorobotwórcze miejsca bytowania. Działają również na zasadzie konkurencji, uniemożliwiając ich dalszy rozwój. Z kolei szybki i sprawny proces rozkładu umożliwia uwolnienie substancji aktywnych zawartych w glebie oraz słomie.
 
Priorytetem jest uzyskanie jak najwyższych plonów, jednak sztuką – zagospodarowanie pozostawionych resztek pożniwnych na polu w taki sposób, aby rośliny następcze mogły je wykorzystać najbardziej efektywnie. Zestaw Elbio Terra Ivo i Elvita Humus Plus jest idealnym rozwiązaniem dla rolników, którzy chcą zadbać o swoje plony, glebę i portfel.