
Certyfikacja obejmuje: „obrót i wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich” w następującym zakresie:
- pszenica paszowa i konsumpcyjna ekologiczna,
- żyto paszowe i konsumpcyjne ekologiczne,
- jęczmień paszowy ekologiczny,
- pszenżyto paszowe ekologiczne,
- kukurydza paszowa i konsumpcyjna ekologiczna,
- owies ekologiczny,
- gryka ekologiczna,
- bobik ekologiczny,
- łubin ekologiczny,
- groch ekologiczny,
- rzepak ekologiczny,
- soja ekologiczna,
- pszenica orkiszowa ekologiczna,
- śruta sojowa ekologiczna,
- pszenica paszowa ekologiczna.
Dzięki temu klienci mogą być pewni, że produkty objęte certyfikatem i oznakowane europejskim logo żywności ekologicznej, tzw. ,,Euroliściem”, zostały wyprodukowane zgodnie z przepisami obowiązującymi w rolnictwie ekologicznym tj.:
- Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych,
- Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli,
- Ustawa z dnia 5 grudnia 2014 r. o rolnictwie ekologicznym.
Podjęcie działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego nakłada na firmę rygorystyczne wymogi, które są weryfikowane podczas audytu certyfikującego. Główne aspekty, gdzie wprowadzone zostały środki nadzoru to:
- pochodzenie surowców – surowce używane w obrocie ekologicznym muszą posiadać aktualne certyfikaty zgodności z wymogami rolnictwa ekologicznego,
- stan infrastruktury magazynowej – przy przechowywaniu należy szczególnie dbać o wyeliminowanie ryzyka zanieczyszczenia produktów ekologicznych i zmieszania ich z produktami konwencjonalnymi,
- dystrybucja/transport – transport musi odbywać się wyłącznie za pośrednictwem wyselekcjonowanych i spełniających zaostrzone rygory jednostek transportowych.
Uzyskany certyfikat nie tylko potwierdza jakość produktów firmy Agrolok. Stanowi również odpowiedź na współczesne potrzeby konsumentów i rosnący popyt na produkty ekologiczne. Certyfikat EKO potwierdza także realne działania mające na celu zwiększenie świadomych wyborów konsumentów, które wpływają na zrównoważenie działań w środowisku naturalnym.
KOMENTARZE (0)