Żyto hybrydowe to doskonałe rozwiązanie dla gospodarstw prowadzących produkcję zwierzęcą, dysponujących przy tym mniej urodzajnymi glebami. W 2014 roku ukazały się uaktualnione polskie normy żywieniowe, - bardzo zbieżne z niemieckimi zaleceniami, które potwierdzają możliwość stosowania żyta w żywieniu trzody chlewnej, a także krów mlecznych i opasów.
W związku z rosnącym zainteresowaniem rolników tym gatunkiem zboża, my również poszukujemy najlepszych odmian. W tym roku w ofercie Agroloku pojawiła się nowość: KWS Trebiano. To żyto hybrydowe z systemem POLLENPLUS®, zarejestrowane w 2018 roku w Polsce. KWS Trebiano, w ciągu dwóch lat doświadczeń rejestrowych, osiągało czołowe plony ziarna – nawet 134% wzorca populacyjnego. Hodowca doskonale dopracował odporność odmiany na choroby, zwłaszcza mączniaka prawdziwego, rdzę źdźbłową, rynchosporiozę a także choroby podstawy źdźbła. Bieżący sezon pokazał jak oszczędnie te rośliny gospodarują wodą, przez co zyskują lepszą odporność na warunki stresowe wywołane suszą.
Ziarno KWS Trebiano jest grube (MTZ wg COBORU 36,2 g) oraz bardzo odporne na porażenie mikotoksynami. Wysoki udział węglowodanów w ziarnie (64,1% s.m. wg COBORU) ma pozytywny wpływ na smakowitość paszy w przypadku trzody oraz na aktywność mikroflory bakteryjnej w żwaczu u bydła.
Cały komplet powyższych cech KWS Trebiano sprawia, że jest to idealne rozwiązanie dla gospodarstw poszukujących pewnego i wysokowydajnego surowca do produkcji pasz.
KOMENTARZE (0)