Wkrótce nowe komponenty białkowe na rynku

Nieco ponad dwa lata temu nastąpiło wmurowanie kamienia węgielnego pod budowę Zakładu Uszlachetniania Białka Roślinnego (ZUBR) w Osieku. Dziś fabryka już działa – za nami rozruch linii technologicznych i ostatnie prace nad parametrami komponentów rzepakowych z linii Amirap i sojowych z linii Protina. Wkrótce uroczyste otwarcie!
 

ZUBR to inwestycja Agroloku – największa w historii naszej firmy. Zakład będzie produkować wysokiej jakości komponenty białkowe – dla bydła, trzody i drobiu. Produkcja odbywa się w oparciu o najnowocześniejsze w Polsce linie technologiczne – linię obróbki hydrotermicznej i linię tłoczenia. Dzięki obróbce surowca w sposób delikatny, bez udziału substancji chemicznych, w kontrolowanej temperaturze możliwe jest zachowanie wysokich wartości odżywczych surowca, zapewnienie najwyższego możliwego poziomu strawnego białka w komponentach, w tym białka „by-pass”, niezbędnego w żywieniu bydła.
 

Zakład Uszlachetniania Białka Roślinnego wpisuje się w działanie polskiego rządu i UE w dążeniu do zapewnienia bezpieczeństwa paszowego w zakresie białka paszowego. Obecnie żywienie zwierząt hodowlanych oparte jest w znacznej mierze na importowanej śrucie sojowej, pochodzącej głównie z Argentyny, z której 98% to organizmy genetycznie modyfikowane. Żeby zmienić ten stan rzeczy, potrzebne jest wsparcie dla rolników, którzy zdecydują się na uprawę soi i innych roślin białkowych. Takim wsparciem – jako potencjalny odbiorca surowca – jest ZUBR, który dla polskich plantatorów soi przygotował specjalną ofertę. Więcej informacji tu: SKUP ZUBR
 

Rynek żywności dynamicznie się zmienia. Dziś klienci coraz częściej szukają żywności, oznaczonej „NON GMO”, stąd przetwórcy coraz częściej wymagają od hodowców stosowania paszy niezawierającej organizmów modyfikowanych. Komponenty produkowane w ZUBR z surowców NON GMO mają być ułatwieniem dla prowadzenia wysokowydajnych hodowli bydła, trzody i drobiu, zwiększającym konkurencyjność i opłacalność produkcji.

Już wkrótce nastąpi uroczyste otwarcie zakładu – już dziś zapraszamy do obejrzenia relacji na naszej stronie internetowej i w „Magazynie Najbliżej Rolnika”