
Żywność naturalnego pochodzenia (tzw. żywność funkcjonalna) dostarcza podstawowych składników odżywczych. Wykazuje w ten sposób korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jak bezpośrednio można na nie wpłynąć? Między innymi – oddziałując na skład chemiczny produktu, w tym przypadku jajka. Jego skład możemy modyfikować poprzez wprowadzenie do żywienia kur kwasów omega-3.
Organizm kury naturalnie umieszcza w żółtku kwasy tłuszczowe jako substancje odżywcze dla przyszłego potencjalnego zarodka. Jeśli są one dostępne w paszy – łatwo i bez zbędnych procesów znajdą się także w jajku. Dostarczenie kwasów tłuszczowych w żywieniu, podnosi ich poziom w jaju.
Wygodnym w stosowaniu produktem paszowym (pełnoporcjowym) jest Domini Nioska Omega, której skład rozszerzony został o wyselekcjonowany komponent będący źródłem kwasów omega-3. To pozycja, która powstała głównie z myślą o gospodarstwach, które nie mają możliwości mieszania pasz we własnym zakresie.
Dla tych, którzy sami przygotowują pasze dla niosek, dostępny jest produkt Naszmix Nioska Omega 6% – mieszanka paszowa uzupełniająca, ze starannie dobraną kompozycją mikro- i makroelementów, aminokwasów i witamin oraz enzymów. Po dodaniu zbóż i komponentów możliwe jest stworzenie własnej paszy dla kur niosek.
KOMENTARZE (0)