
Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Każde stado krów mlecznych jest inne.
Różnią się pod względem: dziennej dawki paszowej pobieranej przez zwierzęta, wydajności krów w okresie całej laktacji oraz parametrów mleka. Z tego powodu do stad zawsze należy podchodzić indywidualnie.
Co zamiast śruty sojowej?
Zastosowanie dawek bez użycia śruty sojowej jest możliwe, ale należy spełnić odpowiednie kryteria. Najważniejszym kryterium, które należy wziąć pod uwagę, jest wydajność. W przypadku wydajności rzędu średnio do 25-26 l dziennie od sztuki, nie jest konieczne wprowadzanie do dawki śruty sojowej. Oczywiście jest więcej kryteriów, takich jak dzień laktacji, czy skład pasz objętościowych, ale powyższe jest kluczowe.Mając na uwadze, że średnia wydajność mleczna w Polsce oscyluje w granicach nieco ponad 7 tys. litrów mleka, czyli ok. 23 l dziennie, łatwo zauważyć, że statystyczne przeciętne stado mleczne w Polsce może być utrzymywane z sukcesami bez stosowania śruty sojowej. Funkcję komponentu białkowego doskonale wypełni Amirap Standard.
Jak uzupełnić białko jelitowe?
W przypadku stad mlecznych o wyższej wydajności, powyżej 25-26 l, wymagane jest przede wszystkim uzupełnienie dodatkowego białka chronionego w codziennej dawce paszowej.W tym przypadku również można obyć się bez stosowania komponentów sojowych do wydajności ok. 30-32 l dziennie. Białko jelitowe należy uzupełnić innowacyjnym komponentem Amirap Efekt, w którym aż 60% zawartego białka jest białkiem chronionym, inaczej zwanym jelitowym. Z tego względu Amirap Efekt jest doskonałą alternatywą dla komponentów sojowych.
Komponenty pochodzenia sojowego
Inaczej ma się jednak sprawa, gdy wydajność wynosi średnio ponad 30-32 l od sztuki dziennie. W takim przypadku komponenty sojowe są jak najbardziej zalecane w dawce, chociażby ze względu na skład aminokwasowy. Ale czy koniecznie musi być to standardowa śruta sojowa?Na polskim rynku znajdziemy wyprodukowane w oparciu o nowoczesne technologie komponenty pochodzenia sojowego, które pod kątem jakościowym, a także pod względem przyswajalności białka ogólnego i zawartości tłuszczu sojowego poddanego obróbce termicznej, są dla hodowców dużo lepszym rozwiązaniem.
KOMENTARZE (0)