
Polska jest liderem w uprawie mieszanek w Unii Europejskiej. Tradycyjnie uprawia się u nas mieszanki zbóż jarych, kilka odmian zbóż jednego gatunku, a także mieszanki traw i innych roślin pastewnych. Popularność tego rozwiązania wynika z wierniejszego plonowania mieszanek w porównaniu z uprawą pojedynczych odmian.
Wspomniana wyżej wierność plonowania to efekt tzw. komplementacji. Jest to korzystne uzupełnianie się poszczególnych gatunków lub odmian wchodzących w skład danej mieszanki.
W rezultacie uzyskujemy:
- pełniejsze wykorzystanie walorów siedliska (takich jak przestrzeń, dostępne składniki pokarmowe, właściwości gleby),
- obniżenie ryzyka wystąpienia silnych infekcji chorobotwórczych,
- niższe prawdopodobieństwo konieczności przesiewu w przypadku mieszanek ozimych.
Dobór odpowiednich gatunków i odmian do mieszanki, wbrew pozorom, nie jest prosty. Wymaga gruntownej wiedzy na temat właściwości, biologii wzrostu, wymagań siedliskowych, terminu dojrzewania czy odporności na choroby poszczególnych gatunków i odmian składowych.
Mieszanki roślin pastewnych
Do produkcji pasz objętościowych w naszym kraju wykorzystuje się głównie kukurydzę, mieszanki traw, a także rośliny motylkowe drobnonasienne lub zawierające je mieszanki. Odchodzi się natomiast od uprawy pojedynczych gatunków na łąkach czy pastwiskach.
Dobór gatunków oraz odmian w obrębie danego gatunku jest ogromny. Postęp genetyczny sprawia, że co roku na rynku pojawiają się nowe mieszanki, o różnym przeznaczeniu i właściwościach.
Cenna lucerna
Ten gatunek, należący do bobowatych, znany jest z dużej zawartości cennego białka, stąd jej popularność w gospodarstwach zajmujących się hodowlą bydła mlecznego i opasów. Podobnie jak w przypadku innych pastewnych, i tu najlepiej sprawdzi się mieszanka kilku odmian, która zapewni wysoką wydajność i jakość uzyskanej zielonki.
Mieszanka taka powinna się charakteryzować trwałością – w warunkach klimatycznych naszego kraju bardzo ważną cecha jest zimotrwałość. Odmiany składające się na mieszankę powinny także wyróżniać się gęstym ulistnieniem i szybkim odrostem po pokosie, co zagwarantuje satysfakcjonującą wydajność oraz wysoką jakość zielonki. W doborze odmian ważne są również wymagane warunki glebowe – w naszym kraju najprzydatniejsze do uprawy są takie odmiany, które dobrze radzą sobie na różnych stanowiskach, w tym również słabszych, bowiem takie najczęściej przeznaczane są pod użytki zielone.
Powyższe warunki spełnia nowość na rynku nasiennym – Lucelia, czyli mieszanka trzech lucern.
Charakteryzuje ją:
- wysoka wydajność dzięki gęstemu ulistnieniu i szybkiemu odrostowi,
- bardzo dobra zimotrwałość gwarantująca trwałość,
- bujny wzrost również na słabszych stanowiskach,
Tylko takie połączanie cech pozwala na uzyskanie wysokiego plonu o bardzo dobrej jakości.
(am)